Przepisy:

Placki ziemniaczane z papryką i czosnkiem

Czas przygotowania: 30 min

Składniki

  • trochę przyprawy Ziarenka Smaku Uniwersalne WINIARY
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia WINIARY
  • 3 ziemniaki 
  • 1 jajko
  • 1 ząbek czosnku 
  • 1 żółta papryka 
  • 1 czerwona papryka 
  • 3 łyżek mąki pszennej 
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej 
  • 1 pęczek natki pietruszki 
  • trochę oleju 

Przygotowanie

0 min

Krok 1

10 min

Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na ćwiartki przekładamy do szatkownicy, wraz z 1 ząbkiem czosnku, natką pietruszki i jajkiem. Rozdrabniamy i łączymy. Doprawiamy ziarenkami smaku.

Krok 2

2 min

Papryczki kroimy drobno i dodajemy do ziemniaków.

Krok 3

3 min

Do masy dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mieszamy.

Krok 4

15 min

Ciasto nabieramy łyżką na patelnię i smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Placki lekko wyrastają. Gotowe placki odsączamy na ręczniku papierowym.

Placki ziemniaczane z papryką i czosnkiem smakują niezwykle wyraziście, a do tego fantastycznie pachną. To zachęca do ich spróbowania, a efekt końcowy pozostaje niezapomniany. Prawdziwa kulinarna uczta dla naszego podniebienia!